Olakšava obradu tijesta, poboljšava elastičnost tijesta, ojačava lijepak u tijestu, povećava zapreminu proizvoda, ali prije svega utiče na svježinu i aromu hljeba, strukturu sredine kao i na boju i izgled kore.
Namijenjen je za proizvodnju domaćih hljebova u korpicama koji se odlikuju jačom i hrskavom korom, nakiselim mirisom i ukusom.
Doziranje 1 % u odnosu na masu brašna.
Masa proizvoda prije pečenja 0,58 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,50 kg
Ukupno komada proizvoda: 28
Vrijeme zamijesa : 3 + 8 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:50-60 minuta
Temperatura pečenja: oko 240°C
Vrijeme pečenja: 26-27 minuta (posljednih 2 – 3 minuta držati otvorenu peć)
Sirovina | Udio sirovina(%) | Količina(kg) |
Pšenično brašno | 100 | 10 |
Kvasac | 2.5 | 0.25 |
So | 2.0 | 0.20 |
Panon | 1 | 0.10 |
Voda | 57 | 5.7 |
Ukupno: | 16.25 |