Koristi se za izradu standardnih i lisnatih peciva. Poboljšava obradivost i elastičnost tijesta, ojačava lijepak u tijestu, poboljšava razlistavanje tijesta, utiče na povećanje zapremine peciva, poboljšava strukturu sredine proizvoda, daje rumenu boju i tanku koru peciva.
Doziranje 1,0 – 1,8 % u odnosu na masu brašna.
Masa proizvoda prije pečenja 0,12 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,10 kg
Ukupno komada proizvoda: 136,2
Vrijeme zamjesa : 3 + 6 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:50-60 minuta
Temperatura pečenja: 230-250°C
Vrijeme pečenja: 12-15 minuta
Sirovina | Udio sirovina(%) | Količina(kg) |
Pšenično brašno | 100 | 10 |
Kvasac | 2.5 | 0.25 |
So | 2 | 0.2 |
Pob pecivko LK | 1.5 | 0.15 |
Voda | 57 | 5.7 |
Ukupno: | 16.30 |