Upotrebom Premium Ciabatte obezbjeđuje se lakši rad stabilno tijesto i ujednačeno dobar kvalitet proizvoda, svijetlo do umjereno rumene kore, nakiselog ukusa i mirisa, produžene svježine. Sredina proizvoda je mehka, elastična i šupljikava. Smjesa se također može koristiti i za proizvodnju domaćih lepina i somuna. Pečenjem proizvoda na visokim temperaturama i na podu peći, postiže se još bolja senzorna svojstva krajnjeg proizvoda. Proizvode od ove smješe karakteriše hrskava, aromatična kora, šupljikava sredina.
Doziranje 3-5% u odnosu na ukupnu masu brašna.
Masa proizvoda prije pečenja 0,20 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,16 kg
Ukupno komada proizvoda: 95,6
Vreijme zamijesa : 3 + 16 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 60 minuta
Završna fermentacija:20-30 minuta
Temperatura pečenja: 250-300°C
Vrijeme pečenja: 5-10 minuta (zavisno od mase)
Sirovina | Udio sirovina(%) | Količina(kg) |
Pšenično brašno | 100 | 10 |
Premium Ciabatta | 5 | 1 |
Kuhinjska so | 2,2 | 0,22 |
Kvasac | 2 | 0.2 |
Ulje | 2 | 0.2 |
Voda | 75 | 7,5 |
Ukupno: | 19,12 |