Gorštak

Koristi se pri proizvodnji miješanog heljdinog hljeba i peciva. Proizvodi su karakterističnog mirisa i ukusa svojstvenog heljdinom brašnu. Zrno heljde sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožđe, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cink, bor i drugi, organske kiseline i rutin. Rutin je dragocijeni sastojak koji povećava elastičnost kapilara i poboljšava njihovu propustljivost.

Doziranje 50% u odnosu na ukupnu masu brašna i smjese

Masa proizvoda prije pečenja 0,36 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,30 kg
Ukupno komada proizvoda: 45,1
Vrijeme zamijesa : 3 + 6 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:50-60 minuta
Temperatura pečenja: 220-230°C
Vrijeme pečenja: 25-27 minuta

 

Sirovina  Udio sirovina(%) Količina(kg) 
Pšenično brašno 50 5
Gorštak 50 5
Kvasac 2,5 0,25
So 2 0,2
Voda 58 5,8
Ukupno: 16,25