Smjesa je namijenjena proizvodnji tamnijeg hljeba i peciva. U zavisnosti od doziranja, dobijaju se svetlije i tamnije izvedbe proizvoda. U svom sastavu pored pšeničnog brašna ima lomljeno zrno soje, laneno sheme, integralno raženo brašno, sojino brašno, gluten, dekstrozu, sladno brašno, mlheveni prženi slad i aditiv. Proizvodi od soje sadrže obilje vitamina B grupe, koji igraju veoma značajnu ulogu u metabolizmu. Mineralni sastojci u proizvodima od soje od velike su važnosti za izgradnju odbrambenog i imunološkog sistema organizma.
Doziranje 30-50% u odnosu na ukupnu masu brašna i smješe.
Masa proizvoda prije pečenja 0,36 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,30 kg
Ukupno komada proizvoda: 44,5
Vrijeme zamjesa : 3 + 6 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:50-60 minuta
Temperatura pečenja: 220-230°C
Vrijeme pečenja: 23-25 minuta
Sirovina | Udio sirovina(%) | Količina(kg) |
Pšenično brašno | 70 | 7 |
Harmonija | 30 | 3 |
Kvasac | 2,5 | 0,25 |
So | 2 | 0,2 |
Voda | 56 | 5,6 |
Ukupno: | 16,05 |