Smješa u svom sastavu ima so i nije je potrebno naknadno dodavati! Upotrebom ove smješe mogu se dobiti proizvodi slični tradicionalnim italijanskim proizvodima (Ciabatte, trianglo, calcona, pizza i sl.)
Upotrebom PiP Ciabatte obezbjeđuje se lakši rad i ujednačeno dobar kvalitet proizvoda, stabilno tijesto svijetlo do umerijeno rumene kore, nakiselog ukusa i mirisa. Sredina proizvoda je mehka, elastična i šupljikava. Smješa se takođe može koristiti i za proizvodnju domaćih lepina i somuna. Pečenjem proizvoda na visokim temperaturama i na podu peći, postiže se još bolja senzorna svojstva krajnjeg proizvoda. Proizvode od ove smješe karakteriše hrskava, aromatična kora, šupljikava sredina. Sam proizvod se odlikuje nakiselim mirisom i ukusom i produžene je svježine.
Doziranje 10% u odnosu na ukupnu masu brašna.
Masa proizvoda prije pečenja 0,20 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,16 kg
Ukupno komada proizvoda: 92
Vrijeme zamjesa : 3 + 16 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 60 minuta
Završna fermentacija:20-30 minuta
Temperatura pečenja: 250-300°C
Vrijeme pečenja: 5-10 minuta(zavisno od mase)
Sirovina | Udio sirovina(%) | Količina(kg) |
Pšenično brašno | 100 | 10 |
Pip Ciabatta | 10 | 1 |
Kvasac | 2 | 0.2 |
Ulje | 2 | 0.2 |
Voda | 70 | 7 |
Ukupno: | 18.4 |