Olakšava obradu tijesta, poboljšava elastičnost tijesta, ojačava lijepak u tijestu, povećava zapreminu hljeba,omogućava veće upijanje vode, ali prije svega utiče na strukturu sredine, boju i izgled kore.
U svom sastavu nema emulgatore niti druge hemijske dodatke izuzev askorbinske kiseline (vitamina C).
Doziranje 0,2-0,4% u odnosu na masu brašna za hljeb i 0,4-0,8% na masu brašna za peciva
Masa proizvoda prije pečenja 0,58 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,50 kg
Ukupno komada proizvoda: 27,5
Vrijeme zamjesa : 3 + 6 minuta (spiralna mesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:50-60 minuta
Temperatura pečenja: oko 240°C
Vrijeme pečenja: 23-25 minut
Sirovina | Udio sirovina(%) | Količina(kg) |
Pšenično brašno | 100 | 10 |
Kvasac | 2.5 | 0.25 |
So | 2.0 | 0.20 |
Pob Adut | 0.3 | 0.03 |
Voda | 55 | 5.5 |
Ukupno: | 15.98 |