Ekonomik je standardni poboljšivač za široku upotrebu u pekarstvu koji je prilagođen kvalitetu brašna od pšenice roda 2016.godine.
Namijenjen za upotrebu na mikserima sa velikim brojem obrtaja i na spiralnim mjesilicama. Upotrebom poboljšivača EKONOMIK poboljšava se obradivost i elastičnost tijesta kao i kvalitet krajnjeg proizvoda. Proizvodi se odlikuju velikim volumenom, rumenom, hrskavom koricom, elastičnom sredinom sa ravnomjerno raspoređenim porama, produženom sjvežinom.
Doziranje 0,3% u odnosu na masu brašna.
Masa proizvoda pijre pečenja 0,58 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,50 kg
Ukupno komada proizvoda: 27,5
Vijreme zamjesa : 3 + 6 minuta (spiralna mjesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:50-60 minuta
Temperatura pečenja: oko 240°C
Vrijeme pečenja: 23-25 minuta
Sirovina | Udio sirovina(%) | Količina(kg) |
Pšenično brašno | 100 | 10 |
Kvasac | 2.5 | 0.25 |
So | 2.0 | 0.20 |
Ekonomik | 0.3 | 0.03 |
Voda | 55 | 5.5 |
Ukupno: | 15.98 |