Smjesa za proizvodnju tamnih pekarskih proizvoda. Proizvodi dobijeni upotrebom ove smješe identični su ukusima hljeba i peciva podneblja južne Njemačke. Smješa u svom sastavu ima so i nije je potrebno naknadno dodavati! U svom sastavu ima veliki procenat raženog brašna. Raž i proizvodi na bazi raži sadrže u velikim količinama makromaterije, kadmijum i magnezijum koji sprečavaju porast krvnog pritiska, vitamine B1 i B2, kao i lignine koji imaju antikancerogena, antivirusna i antigljivična svojstva.
Doziranje 50% u odnosu na ukupnu masu brašna i smješe.
Masa proizvoda prije pečenja 0,36 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,30 kg
Ukupno komada proizvoda: 36,9
Vrijeme zamjesa : 3 + 6 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:50-60 minuta
Temperatura pečenja: 220-230°C
Vrijeme pečenja: 25-27 minuta
Sirovina | Udio sirovina(%) | Količina(kg) |
Pšenično brašno | 50 | 5 |
Bavarska smeša | 50 | 5 |
Kvasac | 3 | 0.3 |
Voda | 60 | 6 |
Ukupno: | 16.3 |