Koristi se za proizvodnju kvasno lisnatih proizvoda koji se podvrgavaju procesu prekida fernetacije bilo na početku fermentacije ili nakon određenog vremena, smrzavanju i naknadnom pečenju.
Sprečava stvaranje kristala leda u proizvodu, povećava moć upijanja vode, smanjuje ljepljivost tijesta, poboljšava obradivost tijesta, poboljšava elastičnost tijesta, ojačava lijepak u tijestu, povećava zapreminu proizvoda i poboljšava strukturu sredine proizvoda.
Doziranje 1,5 – 2 % u odnosu na masu brašna
Masa proizvoda prije pečenja 0,12 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,10 kg
Ukupno komada proizvoda: 177,1
Vrijeme zamijesa : 3 + 6 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:40-50 minuta
Temperatura pečenja: 230-250°C
Vrijeme pečenja: 12-15 minuta
Sirovina | Udio sirovina(%) | Količina(kg) |
Pšenično brašno | 100 | 10 |
Margarin LT | 50 | 5 |
Kvasac | 3 | 0.3 |
So | 1.8 | 0.18 |
Frosti | 1.8 | 0.18 |
Voda | 56 | 5.6 |
Ukupno: | 21.26 |