Koristi se pri proizvodnji miješanog heljdinog hljeba i peciva. Proizvodi su karakterističnog mirisa i ukusa svojstvenog heljdinom brašnu. Zrno heljde sadrži belančevine, masti, vitamine, fosfor, gvožđe, kalcijum, mikroelemente kao što su jod, cink, bor i drugi, organske kiseline i rutin. Rutin je dragocijeni sastojak koji povećava elastičnost kapilara i poboljšava njihovu propustljivost.
Doziranje 50% u odnosu na ukupnu masu brašna i smjese
Masa proizvoda prije pečenja 0,36 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,30 kg
Ukupno komada proizvoda: 45,1
Vrijeme zamijesa : 3 + 6 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:50-60 minuta
Temperatura pečenja: 220-230°C
Vrijeme pečenja: 25-27 minuta
Sirovina | Udio sirovina(%) | Količina(kg) |
Pšenično brašno | 50 | 5 |
Gorštak | 50 | 5 |
Kvasac | 2,5 | 0,25 |
So | 2 | 0,2 |
Voda | 58 | 5,8 |
Ukupno: | 16,25 |