Lunasan

Koristi se za proizvodnju svih kvasnih lisnatih tijesta (kroasana, puževa, šapica…). U svom sastavu ima so, šećer i očvrsle biljne masnoće kao i aditiv Frosti koji omogućava smrzavanje ovih proizvoda.

Ukoliko se želi proizvoditi slatki program moguće je dodavanje još šećera u smjesu. Zbog dodatka očvrslih biljnih masnoća,u sam smjesu se ne dodaje masnoća a % margarina prilikom obrade se može smanjiti. Proizvodi se odlikuju dobrim volumenom, lisnatom strukturom i dobrom topivošću. Korišćenjem ove smješe smrznuti proizvodi se brže odmrzavaju.

Doziranje 20% u odnosu na ukupnu masu brašna.

Masa proizvoda prije pečenja 0,12 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,10 kg
Ukupno komada proizvoda: 175
Vrijeme zamijesa : 3 + 6 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:40-50 minuta
Temperatura pečenja: 220-210°
Vrijeme pečenja: 10-12 minuta

 

 Sirovina  Udio sirovina(%) Količina(kg) 
Pšenično brašno 100 10
Lunasan 20 2
Kvasac 3 0.3
Voda 45 4.5
Margarin LT 25(računato na masu testa) 4.2
Ukupno: 21