Smješa je namijenjena proizvodnji tamnog hljeba i peciva. U zavisnosti od doziranja, dobijaju se svijetlije i tamnije izvedbe proizvoda. Smješa se može primjenjivati i kod linijske proizvodnje hljeba. U svom sastavu, pored raženog ječmenog slada sadrži i pšeniče mekinje, kukuruzno brašno, oljušteni proso, lan i pšenične klice.
Doziranje 10-20% u odnosu na ukupnu masu brašna
Masa proizvoda prije pečenja 0,36 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,30 kg
Ukupno komada proizvoda: 47,4
Vrijeme zamjesa : 3 + 6 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:50-60 minuta
Temperatura pečenja: 220-230°C
Vrijeme pečenja: 23-25 minuta
Sirovina | Udio sirovina(%) | Količina(kg) |
Pšenično brašno | 100 | 10 |
Nera | 10 | 1 |
Kvasac | 2,5 | 0,25 |
So | 2 | 0,2 |
Voda | 56 | 5,6 |
Ukupno: | 17,05 |