Nera

Smješa je namijenjena proizvodnji tamnog hljeba i peciva. U zavisnosti od doziranja, dobijaju se svijetlije i tamnije izvedbe proizvoda. Smješa se može primjenjivati i kod linijske proizvodnje hljeba. U svom sastavu, pored raženog ječmenog slada sadrži i pšeniče mekinje, kukuruzno brašno, oljušteni proso, lan i pšenične klice.

Doziranje 10-20% u odnosu na ukupnu masu brašna

Masa proizvoda prije pečenja 0,36 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,30 kg
Ukupno komada proizvoda: 47,4
Vrijeme zamjesa : 3 + 6 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:50-60 minuta
Temperatura pečenja: 220-230°C
Vrijeme pečenja: 23-25 minuta

 

Sirovina  Udio sirovina(%) Količina(kg) 
Pšenično brašno 100 10
Nera 10 1
Kvasac 2,5 0,25
So 2 0,2
Voda 56 5,6
Ukupno: 17,05