Koristi se prilikom izrade ražanog hljeba i peciva kao i izrade miješanog ražanog hljeba i peciva. Poboljšava svežinu proizvoda, omogućava veće upijanje vode, daje ravnomijernu sredinu proizvoda, pobiljšava elastičnost tijesta.
Doziranje 1,5 – 3,5 % u odnosu na masu brašna.
Masa proizvoda prije pečenja 0,36 kg
Masa proizvoda nakon pečenja 0,30 kg
Ukupno komada proizvoda: 46,5
Vrijeme zamijesa : 3 + 5 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija: 50-60 minuta
Temperatura pečenja: 220-230°C
Vrijeme pečenja: 25-27 minuta
Sirovina | Udio sirovina(%) | Količina(kg) |
Ražano brašno | 60 | 6 |
Pšenično brašno | 40 | 4 |
Kvasac | 3 | 0.3 |
Pip Fresh | 2.5 | 0.25 |
So | 2 | 0.2 |
Pip Gluten | 1 | 0.1 |
Voda | 59 | 5.9 |
Ukupno: | 16.75 |