Olakšava obradu tijesta, poboljšava svojstva tijesta, ojačava lijepak u tijestu, povećava zapreminu hljeba, omogućava veće upijanja vode i produžava svježinu i trajnost gotovog proizvoda.
Daje proizvodu ravnomijernu sredinu i tanku koricu. Poboljšava boju korice.
Namijenjen je proizvodnji slobodno pečenog i kalupiranog hljeba.
Doziranje 0,3-0,6% u odnosu na masu brašna za hljeb i 0,5-0,8% na masu brašna za peciva.
Masa proizvoda prije pečenja 0,58 kg
Masa proizvoda nakon pečenja: 0,50kg
Ukupno komada proizvoda: 27,5 Vrijeme zamijesa : 3 + 6 minuta (spiralna mijesilica)
Temperatura tijesta: 28-30°C
Fermentacija u masi: 20 minuta
Završna fermentacija:60-70 minuta
Temperatura pečenja: oko 240°C
Vrijeme pečenja: 23-25 minuta
Sirovina | Udio sirovina(%) | Količina(kg) |
Pšenično brašno | 100 | 10 |
Kvasac | 2.5 | 0.25 |
So | 2.0 | 0.20 |
Pob Digo | 0.4 | 0.04 |
Voda | 55 | 5.5 |
Ukupno: | 15.99 |